Ineke de Schepper

 Schilderen is een eenzaam avontuur. Je bent in je eentje aan het creëren en hebt soms behoefte aan een derde oog.

Al sinds 2002 maak ik deel uit van de Rilkegroep. Vijf kunstenaars, die  een paar keer per jaar samen komen. Tijdens die bijeenkomsten laten we ons werk zien en geven elkaar feed back. Het geeft mij steeds weer de spirit om verder te kunnen.  Ik haal mijn inspiratie vooral uit de natuur. Als vrijwilliger bij de Botanische Tuin het Arboretum in Oudenbosch, leid ik regelmatig groepen rond. Daardoor is mijn kennis over bomen en planten verdiept en is mijn verwondering over het geheime leven van alles wat daar groeit nog groter geworden. Het is een fantastische inspiratiebron.

De schoonheid van de natuur is niet te evenaren. 

Soms loop ik in de natuur en word ik door iets geraakt. ik weet niet precies waarom, maar ik voel sterk de behoefte om het moment, de ervaring, vast te leggen. Ik neem waar en weet dat het volgende  moment niet meer hetzelfde  is. Als kunstenaar probeer ik in mijn werk die ogenblikken vast te leggen  door de ervaring  opnieuw  te beleven  door het moment terug te halen,  geheel  op  mijn eigen wijze.

“Schoonheid is een ogenblik dat niet blijft”, schreef Rilke.

Sommige filosofen stellen dat ware schoonheid zich openbaart in de natuur. Voor Plato was een kunstwerk slechts een magere afspiegeling van de werkelijkheid. Voor hem was schoonheid iets verhevens, iets dat je in het hier en nu niet kon bereiken. Toch is dat waar veel kunstenaars naar streven. De grootsheid, de mystiek, de schoonheid, het sublieme van de natuur in hun werk weer te geven. 

Ineke de Schepper studeerde Frans en heeft jarenlang gewerkt in het HBO als docent, manager en studentendecaan. Eind jaren '90 van de vorige eeuw volgde zij de opleiding Schilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk (België). Sinds 2002 exposeert zij regelmatig alleen of met anderen.